April 8, 2019

'Luciérnagas', de Cecilia Molano, coproducció del Teatre Principal per a la temporada 19-20

Una peça que interroga sobre la posició i la labor de l'artista en la societat contemporània


La convocatòria d'Arts Vives ha rebut vint propostes


Luciérnagas, de la creadora Cecilia Molano, és la peça elegida dins de la convocatòria de coproducció per a la propera temporada del Teatre Principal una vegada reunida la comissió avaluadora que el passat dijous 4 d’abril va estudiar les vint propostes presentades.


Luciérnagas és una peça coreogràfica que interactua també amb la creació videogràfica, el mapping i el text literari. Aquesta proposta, que interroga sobre la posició i la labor de l’artista en la societat contemporània, és, en paraules de Cecilia Molano, “una investigació sobre la necessitat de la creació i sobre el seu potencial como element utòpic”.

En aquest muntatge, que arribarà a la Sala Petita del Teatre Principal el darrer trimestre d’enguany, la creadora planteja “una investigació artística que uneixi vídeo, presència escènica  escriptura, en el marc d’una proposta escènica que treballa la hibridació de llenguatges, però sense establir jerarquies entre ells”.

La creació de Luciérnagas és un procés de llarg recorregut que s’inicià el 2016 arran d’uns taller que Molano organitzà a l’Esadib i que culminaren en uns treballs escènics presentats al Festival CICLOP de Sineu. Gràcies a una beca de la Academia de España a Roma, la investigació entrà en una nova fase de producció on agafa entitat pròpia en interrelacionar tècniques de vídeo i llenguatge escènic.

Cecilia Molano atresora una llarga trajectòria en les arts escèniques, especialment en l’àmbit de la performance i el teatre visual. Molano és doctorada en Belles Arts, amb qualificació de cum laude per unanimitat, amb una tesi sobre performance i interacció amb el públic i itineraris d’escriptura escènica. A més també té experiència en la docència: des de 2009 dona d’Estètica, Escenografia i Figurinisme a l’ESADIB de Palma, a l’Institut del Teatre de Barcelona i a l’Institut Europeu de Disseny de Madrid.

Comissió avaluadora

La comissió avaluadora ha estat formada per Elena Carmona, directora artística del centre de creació El Graner de Barcelona; Biel Jordà, director de CINE de Sineu; Joan Matamalas, director del Teatre d’Artà; Sonia Martínez, coordinadora d’activitats culturals i educatives del centre d’art Bombas Gens de València, Mònica Pérez, directora adjunta del Teatre Principal i també el director del mateix, Carlos Forteza.

La comissió també ha decidit atorgar un accèssit a la proposta de la companyia As Maria Els bràquets d’Afrodita, una revisió dels cànons de bellesa comunament acceptat establerts i socialment imposats, a través d’una proposta escènica arriscada i on el públic juga un paper decisiu.


News