Història del teatre

Inauguració. 1667

El Teatre Principal de Palma es va inaugurar el 27 d’agost de 1667, amb el nom de Casa de les Comèdies, amb una capacitat per a 800 persones. Abans, s’havia reunit una junta de telegs per a determinar si la representació de comèdies era lícita.

En acabar la Guerra de Successió, el 1715, el Teatre es convertí en caserna de les forces partidàries del Felip V. Després de passar diverses penalitats, l’edifici entrà en decadència.

El 1854 comencen les obres del nou teatre, que durà el nom de Teatre de la Princesa i s’amplia també el solar en el qual s’ubicarà. La decoració interior és obra de l’escenògraf francès Fèlix Cagé, que també decorà el Gran Teatre del Liceu de Barcelona

S’inaugurà el 19 de novembre de 1857 amb l’assistència de la Reina Isabel II i de la Princesa d`Astúries.

Tan sols un any més tard, el 12 de juny de 1858, després d`una funció de l`òpera Macbeth, un incendi destruí completament el Teatre.

Reconstrucció. 1860

Un cop reconstruït, amb el mateix decorador i els mateixos plànols, es va tornar a inaugurar el 14 de setembre de 1860, ara amb el nom de Teatre del Príncep d’Astúries. La representació elegida per a l’ocasió fou La campana de la Almudaina,  de Joan Palou i Coll i hi va assistir la reina Isabel II.

A conseqüència de la Revolució de 1868, el Teatre tornà a canviar de nom i passà a denominar-se Teatre Principal.

Des de llavors s’hi han fet diverses reformes i modificacions. La primera fou el 1932 i canvià de manera important la fesomia interna del Teatre per tal d’ampliar l’aforament.

Entre 1975 i 1978, després d’un període de gestió privada, es recuperà la seva explotació pública. En aquest període es reformà la zona de l’auditori per a dotar-lo de més cabuda. També es reformà la zona dels camerinos.

A partir de l’any 1980 passà a dependre del Consell de Mallorca

A la primavera de 2007 acabaren les obres que el mantingueren tancat durant sis anys i s’inaugura un edifici modern que, sense perdre el seu caràcter històric, s’adapta a les necessitats de les arts escèniques actuals.

Per saber-ne més:

Casa de les Comèdies, per Domingo Garcías

Història del Teatre Principal, per Joan Mas

La producció dramàtica des de 1857, per Francesc Perelló