May 28, 2018

El Principal coproduirà 'Transbord' de Sebastià Portell i 're-Cor' amb Disset Teatre

Els muntatges s’estrenaran dins el darrer trimestre de 2018

Les propostes Llops tristos, de Miquel Àngel Raió i Concetta Almeda, i Pla-Dur, de Carme Gomila, han rebut un accèssit


El muntatge Transbord, original de Sebastià Portell (Ses Salines, 1992), dins la línia de teatre de text, i re-Cor, de Disset Teatre, dins la línia de nous llenguatges, són les dues coproduccions que el Teatre Principal desplegarà durant els propers mesos i que estrenarà dins la programació del darrer trimestre de 2018.

D’aquesta manera, el Teatre Principal ha fet pública la resolució de la convocatòria de coproduccions per 2018 després de que la comissió avaluadora es reunís per triar les propostes d’entre les 22 rebudes, 9 dins la línia de teatre de text, i 13 dins la línia de nous llenguatges. 

Francesc Miralles ha valorat la inclusió dins de la comissió avaluadora de membres aliens al Teatre Principal “el que suposa un aval extern” als resultats de la selecció. També ha destacat la vocació de mobilitat que tenen les propostes seleccionades perquè “no neixin i morin al Principal sinó que tenguin un ample recorregut escènic”.

El conseller de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca, Francesc Miralles, i el director del Teatre Principal, Carlos Forteza, ha estat els encarregats d’anunciar les noves coproduccions per a la propera temporada, en un acte que ha comptat també amb la presència de representats de les companyies seleccionades.


Avantguarda, risc i llibertat creativa

Forteza ha recordat que aquesta iniciativa neix “amb la finalitat d’impulsar la creació artística local i estimular les produccions escèniques de qualitat i de concepció renovadora”, un projecte que s’emmarca dins de “la línia de la Sala Petita, fonamentada en la programació de llenguatges escènics contemporanis innovadors, d’avantguarda, de risc i de llibertat creativa”.

Dintre de la línia de text, la comissió avaluadora ha estat integrada per la direcció artística del Teatre Principal de Palma juntament amb Aina Tur, coordinadora artística de la Sala Beckett; Judit Pujol, coordinadora artística del Teatro Español de Madrid i Miquel Suau, responsable del Teatre de Lloseta (en representació de l’Associació de Teatres i Auditoris Públics de les Illes Balears). 

Transbord, l’obra seleccionada dins la línia de teatre de text, és un muntatge de Malvasia Produccions, la companyia vinculada a l’actriu Assun Planas. Transbord gira al voltant de la transsexualitat a través de la figura d’un jove que vol canviar de sexe. L’obra va més enllà del simple problema personal per reflexionar sobre la suposada solidesa de les identitats de gèneres.

Sebastià Portell, l’autor del text, “qüestiona una institució com és l’estat, que només dona respostes binàries a les qüestions generades sobre la identitat sexual”.

Lluny de ser només un al·legat a favor de les llibertats personals, Transbord és una obra essencialment vitalista, un espectacle a favor de la joia de viure, alhora que denúncia la hipocresia, la transfòbia i el masclisme de la societat.

L’obra compta amb la direcció de Miquel Gorriz i està interpretada per Marc Joy i la mateixa Assun Planas. A més, compta amb el gran atractiu de l’escenografia de l’escultor Ferran Aguiló.

A més de Transbord, la comissió avaluadora dins la línia de teatre de text ha optat per atorgar un accèssit a la proposta Llops tristos, de la companyia L’Aviador, de Miquel Àngel Raió i Concetta Almeda. Llops tristos és una ferotge crítica a la societat i a les seves múltiples contradiccions i ho fa en torn a un museu d’art contemporani on es creuen el director, la seva secretària, una jove que ha de fer un casting per a una performance, i un nin-llop, metàfora d’una societat autodepredadora.

Interpretada per Concetta Almeda, Joan Miquel Artigues, Ann Perelló i Teo Raió, Llops tristos compta amb el text, direcció, projeccions i il·luminació de Miquel Àngel Raió, qui ha explicat es tracta d’una “obra familiar, amb la meva dona Concetta Almeda i el nostre fill, Teo Raió, que amb 12 anys volia actuar amb noltros. Per això també hem convocat la nostra família artística habitual per tancar el projecte a partir de l’esborrany que he escrit; perquè el llegeixin, el treballin, el destrossin...”.


Teatre visual i físic per a tots els públics

En la línia de nous llenguatge, el jurat ha estat format per Jordi Alomar, del Festival IF de Barcelona; Narcís Puig, de Bitó Produccions; Joan Matamalas, del Teatre d’Artà en representació de l’ATAPIB, i per la direcció del Teatre Principal.

L’obra seleccionada ha estat re-Cor de la companyia Disset Teatre. Re-Cor és un espectacle visual i físic que planteja la incògnita dels records i de l’oblit a través de la recerca i l’experimentació del teatre de gest, la paraula i l’objecte. Narra la història de dues cosines que no es veuen des de fa molt i que es troben per casualitat en un aeroport. Això permetrà a l’espectador emprendre un viatge a través de la vivència i de la memòria.

La dramatúrgia i la direcció són d’Albert Mèlich i Alfred Casas mentre que les intèrprets són Carme Serna i Mercè Sancho de la Jordana. Bea Solivellas, responsable de la producció, ha explicat que es tracta d’una obra “sobre la memòria i els records, però exenta de nostàlgia”

També s’ha atorgat un accèssit dins de la línia de nous llenguatges. En aquest cas, ha recaigut en Pla-Dur, de Carme Gomila. Aquest muntatge multidisciplinar combina diversos registres artístics, que tres performers manegen amb habilitat: maquetes, llums, càmeres, altaveus, productes de neteja... Tot plegat per parlar de la alienació entre les dones treballadores provocada per unes condicions laborals decimonòniques que provoquen la precarització de la feina i del mercat laboral, i que acaben afectant a les vides personals i de les dones que el pateixen.

Aquesta convocatòria disposa d’un pressupost de 50.000 euros, que es distribuiran segons les necessitats de producció de Transbord i re-Cor, mentre que els accèssits, Llops tristos i Pla-Dur, rebran 6.000 euros cada un.

Cal recordar que en aquesta convocatòria de coproduccions, la línia de teatre familiar, present en altres edicions, s’ha redirigit cap a una estructura de producció en la qual hi participen, a més del Teatre Principal de Palma, el Teatre Principal de Maó, l’Auditori de Santa Eulàlia del Riu i el FIET de Vilafranca. 



News