Jan. 23, 2019

Estrena de Mar de Fons, una “reflexió crítica” sobre els fets del 36 al llevant de Mallorca

Producció del Teatre Principal i Teatre Lliure amb Iguana Teatre

Es representarà el 26 i 27 de gener i els dies 1, 2 i 3 de febrer

El Teatre Principal estrenarà el proper dissabte 26 de gener el muntatge teatral Mar de Fons, de la companyia Iguana Teatre, una obra elaborada a partir del testimoniatge de persones implicades en el desembarcament de Bayo al llevant de Mallorca el 1936 i de les conseqüències que tingueren aquells fets en la societat mallorquina.

Mar de fons és una producció del Teatre Principal de Palma i el Teatre Lliure de Barcelona amb Iguana Teatre. És dirigida per Pere Fullana i interpretada per Maria Bauçà, Rodo Gener, Lluqui Herrero, Albert Mèlich, Carles Molinet i Rosa Serra, a més dels músics Agustí Aguiló i Miquel Àngel Aguiló.

A més de la funció de l’estrena, Mar de fons es representarà el diumenge 27 de gener, divendres 1 de febrer, dissabte 2 i diumenge 3. Les funcions són a les 20 hores, excepte les dels diumenges que són a les 18 hores.

Quatre dramaturgs

Un equip de quatre dramaturgs (Pere Fullana, Jaume Miró, Carme Planells i Aina Salom) ha anat creant el text a partir del testimoni de persones que visqueren els moments històrics del 36 i han elaborat fins a 17 seqüències, que es van presentant al públic en ordre cronològic, des del cop d’estat de 1936 fins la mort del dictador Franco el 1975.

Durant la presentació del muntatge, Francesc Miralles, vicepresident del Consell de Mallorca i conseller executiu de Cultura, Patrimoni i Esports, ha destacat que amb la temàtica de Mar de fons “reforçam una línia estratègica del departament de Cultura que és reflexionar sobre el conjunt de la societat mallorquina, en aquest cas sobre la memòria històrica”. Al mateix temps, Miralles ha valorat que aquest projecte suposi “la col·laboració amb altres institucions de referència de la nostra illa, com és Iguana Teatre, i de fora de la nostra illa, com és el Teatre Lliure”.

Per part seva, Carlos Forteza, director del Teatre Principal, ha recordat que el Teatre Principal no produïa una obra d’Iguana Teatre des del 2011 malgrat tractar-se d’una de les companyies de amb més trajectòria del panorama escènic de les Illes. Sobre Mar de fons, Forteza ha assenyalat l’actualitat de l’obra “que parla d’intolerància i de por, encara vigents fins i tot vuit dècades després dels fets que les originaren, una intolerància i por ben presents als moments actuals, basta veure els noticiaris de la televisió”.

Pere Fullana, director de l’obra, ha assegurat que Mar de fons és “una reflexió crítica en torn a tot el que va suposar el desembarcament de Bayo el 1936 a les costes del llevant de Mallorca”. Uns fets que tingueren unes conseqüències immediates, la brutal repressió sobre els republicans mallorquins de l’època per les tropes colpistes, i unes conseqüències a més llarg termini, com la por i el silenci en el qual han viscut molts dels represaliats i dels descendents d’aquests, fins i tot fins a l’actualitat.

La feina dels intèrprets és decisiva no només a sobre l’escenari sinó també en la creació del muntatge donat que “la proposta dramatúrgica inicial s’ha anat modificant i creant” a mesura que els actors creaven els personatges segons Fullana.

Viatge creatiu

Lluqui Herrero, una de les actrius, explica el repte que ha suposat “treballar tots els registres possibles en el teatre, des del melodrama, al bufó, grotesc o poètic, un viatge creatiu amb molts de colors i contrastos”. I és que els sis actors donen vida a 57 personatges al llarg de les 17 escenes i subescenes que es van desplegant sobre l’escenari al llarg de prop de 110 minuts.

En aquesta ocasió, el Teatre Principal ha fet un esforç i ha creat un nou espai escènic situat sobre l’escenari de la Sala Gran on s’hi ha instal·lat una grada amb capacitat per 250 espectadors. Això permet viure de més prop l’obra i garantir una comunicació entre el públic i l’escena més propera que en un escenari convencional.

Una part fonamental de Mar de fons és la música, obra de Miquel Àngel i Agustí Aguiló, on a més de peces creades per a l’ocasió, interpreten cançons conegudes que “permeten al públic viatjar amb la música a altres èpoques”.

Després de les funcions del Teatre Principal, Mar de fons iniciarà una gira, que ja té confirmades actuacions a l’Auditori de Manacor (9 de març), Teatre Lliure de Barcelona (del 13 al 24 de març), Can Ventosa d’Eivissa (13 d’abril) i Auditori de Ferreries (11 de maig).

See show card

News