March 27, 2019

'Madama Butterfly' torna al Principal amb quasi totes les entrades venudes

El reconegut director d’orquestra mallorquí Antonio Méndez debuta amb aquest títol a l’illa mentre que Mario Pontiggia dirigeix l’escena

L’òpera de Puccini es representarà el 31 de març i 3, 5 i 7 d’abril

El Teatre Principal ha presentat aquest dimecres en roda de premsa Madama Butterfly, de Giacomo Puccini, una de les òperes més conegudes del compositor italià, representada per darrera vegada al Principal el 29 d’abril del 2008.

Madama Butterfly arriba al Teatre Principal en una producció dels Amigos Canarios de la Ópera (ACO) i compta amb un prestigiós repartiment encapçalat per Sae Kyung Rim (Cio-Cio-San) i que completen Lorena Valero (Suzuki), Eduardo Aladrén (Pinkerton), Javier Franco (Sharpless), i els mallorquins Marga Cloquell (Kate Pinkerton), Pablo López (Bonzo), José Manuel Sánchez (Goro)  i Jorge Tello (Comissario Imperiale). L’equip artístic sobre l’escenari el completen l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears, dirigida pel mallorquí Antonio Méndez, que dirigeix per primera vegada a l’illa, i el Cor del Teatre Principal. Mario Pontiggia n’és el director d’escena i el responsable de l’escenografia.

El director del Teatre Principal, Carlos Forteza, ha començat per agrair la bona rebuda de Don Giovanni, que va inaugurar la 33a Temporada d’Òpera i Dansa amb totes les entrades exhaurides i ha assegurat que confia que succeeixi el mateix amb Madama Butterfly. “Hem dissenyat la programació d’enguany pensant en el nostre públic i en allò que pensam que els farà gaudir”, ha declarat Forteza. De fet, a quatre dies de l’estrena queden molt poques entrades per a qualsevol de les quatre funcions (31 de març, 3, 5 i 7 d’abril).

Debut del mallorquí Antonio Méndez

Antonio Méndez, nascut a Palma i resident a Alemanya, dirigeix la part musical d’aquesta òpera. En paraules de Forteza, es tracta “d’un dels directors espanyols amb major projecció de la seva generació”. De fet, ha estat convocat a dirigir formacions tan prestigioses com la Tonhalle-Orchester Zürich, Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, Mahler Chamber Orchestra, Rotterdam Philharmonic, Danish National Symphony Orchestra, hr- Sinfonieorchester, Royal Stockholm Philharmonic, a la Filarmònica de Los Ángeles.

Amb només 35 anys, Méndez va ser nomenat titular de la Simfònica de Tenerife el maig de 2018. Dins l’àmbit nacional, Méndez ha estat convidat a les darreres quatre temporades de l’Orquesta Nacional de España des del seu debut el 2014.

Per tot plegat, Carlos Forteza ha recalcat “el privilegi que suposa per a la nostra temporada poder acollir el debut d’Antonio Méndez a la seva terra.

Antonio Méndez, que ha expressat la seva satisfacció “per dirigir a la meva illa”, ha reivindicat l’excel·lent tasca de tot l’equip del teatre, de l’elenc de solistes que ha titllat “d’un altíssim nivell” i “d’un repartiment molt equilibrat”.
El director musical ha confirmat el protagonisme de Cio-Cio-San des del final del primer acte fins al final de tota l’òpera i ha subratllat el gran treball de Puccini que va saber trobar un to intimista, minimalista i auster per emfatitzar el sentiment de solitud de Butterfly a mesura que s’acosta el seu final.
Per part seva, el director d’escena, Mario Pontiggia, va estrenar Madama Butterfly el 2004 a Montecarlo i l’ha presentada també a Oviedo, a La Corunya i a Las Palmas de Gran Canaria. Pontiggia és un director amb una gran presència internacional que ara recala a Palma per oferir una posada en escena molt personal i prometedora. Pontiggia ha treballat només aquest darrer any a les òperes de Nàpols, ABAO (Bilbao), al Colón de Buenos Aires, a Palerm i a Las Palmas, entre d’altres.

Moviment continu

El director italià ha expressat la seva satisfacció per treballar aquí i ha destacat l’alt nivell del repertori d’aquesta producció. “Dins de la tragèdia ens hem divertit”, ha assegurat el director italià que ha explicat les especificitats argumentals d’aquesta òpera on hi ha “un moviment continu” i que Puccini va reescriure contínuament fins a la versió definitiva a l’estrena a París l’any 1907.

Pontiggia també ha explicat que Puccini va voler desprendre’s de l’exotisme inicial d’aquesta obra per donar-li tot el protagonisme a la gueisha, Cio-Cio- San. La jove, després d’haver esperat el retorn del seu estimat Pinkerton i d’adonar-se que mai l’ha estimada, es fa l’harakiri seguint l’ancestral tradició japonesa i recitant les ja llegendàries paraules “Amb honor mor qui ja no pot viure de manera honorable”. El director d’escena també ha volgut destacar l’alt grau d’innovació i de talent de Giacomo Puccini que ha considerat un precursor de què seria després el radioteatre, els serials de televisió i les tragèdies per a cinema ja que, “dominava a la perfecció els temps en escena”.

A l’acte de presentació també ha intervingut Sae-Kyung Rim que encarna a Cio-Cio-San i que ha representat el seu rol fins a cent vegades, entre les quals destaquen la de l’Òpera Estatal de Viena, l’Òpera de Bergnen, Leipzig, l’Òpera de Washington, l’Arena de Verona  o la Savolinna Opera Festival.  “Esperem que aquesta Madama Butterfly sigui un gran èxit”, ha declarat la soprano.
Eduardo Aladrén, que encarna a Pinkerton, l’altre protagonista d’aquesta òpera, ha mostrat també la seva satisfacció per participar en aquesta producció i ha dit que ha interpretat aquest rol fins a dotze vegades, entre elles a l’Òpera d’Oviedo, ABAO i la Deutsche Oper de Berlin. Aladrén ha reconegut que encarna un personatge una mica “ingrat” perquè no agrada a ningú però ha qüestionat els actes de Pinkerton que podria actuar motivat per la malícia o fer-ho purament per inconsciència.

Activitat paral·lela

Finalment el director del Teatre Principal, Carlos Forteza, ha recordat que queden encara entrades disponibles per Madama Butterfly. Forteza també ha informat de la conferència que es farà a càrrec de Joan Carles Vidal, membre dels Amics de l’Òpera del Teatre Principal. Serà aquest dissabte a les 20h del capvespre al CaixaFòrum de Palma.



News