19 de Enero de 2022

La poesia de Lorca i Pessoa, al Principal de la mà de Pep Tosar

Divendres 21 es representa "Federico García", i el 28 i 29, "El fingidor"

El Teatre Principal de Palma acollirà en els propers dies dos espectacles de Pep Tosar dedicats a dos poetes prou reconeguts, Federico García Lorca i Fernando Pessoa.

La primera cita és el divendres 21 de gener amb Federico García. En aquest espectacle, Pep Tosar s'endinsa en el món interior de Federico García Lorca en un viatge sorprenent i formidable pels paisatges de Castella i d'Andalusia. Una biografia sonora i visual. Una guia per a entendre millor el poeta que va cantar a la vida i la mort amb la mateixa intensitat.

El muntatge recorre els episodis vitals més destacats de la vida del poeta i dramaturg i els confereix la seva pròpia banda sonora. Així mateix, estableix connexions entre els fragments biogràfics i les obres que Lorca va escriure durant aquells períodes.

Pep Tosar ha creat un delicat espectacle que recorre totes les facetes de Federico García Lorca: la seva vida, el seu art, el seu llegat. El resultat és un emocionant muntatge que inclou ball, cant, música en directe, teatre, poesia i vídeo documental, que és obra d’Agustí Torres. D’aquesta manera, a Federico García hi participen, a més del mateix Pep Tosar (que signa la dramatúrgia amb Evelyn Arévalo), Anna Colom (cant), Rycardo Moreno (guitarra), David Domínguez (percussió) i Rafael Ramírez (ball).

Federico García, un espectacle que ja vam poder veure al Teatre Principal el novembre de 2017, va rebre el premi al Millor Espectacle del Públic al Festival Don Quijote, París 2019.

La següent cita serà el divendres 28 i dissabte 29 de gener, amb El fingidor, una coproducció del Teatre Principal amb el Festival Grec de Barcelona i Oblideu-vos de nosaltres, s’estrenà el passat estiu i va ser una obra molt celebrada pel nombrós públic que la va veure. 

El fingidor, que compta amb una dramatúrgia feta a dues mans entre Tosar i Evelyn Arévalo, fa una combinació de llenguatges i disciplines artístiques múltiples així que, al costat de la veu de Tosar verbalitzant la poesia, la prosa i la correspondència de Pessoa, hi seran la companyia de circ Hotel Iocandi, Griselda Juncà i Tomeu Amer, encarnant a Pessoa, els seus heterònims i a aquelles persones a qui podríem anomenar “reals” de la seva vida. 

El fingidor també compta amb la música en directe de la cantant Joana Gomila i la pianista Elisabet Raspall; una combinació que posa la pell de gallina. I, com en espectacles anteriors, el vídeo documental, rodat pel realitzador mallorquí Agustí Torres, tindrà un paper essencial, tant per la bellesa de les imatges rodades a Lisboa que acompanyaran l’espectacle com pel coneixement i les reflexions sobre Pessoa que es desprenen de les paraules dels experts en la seva obra que han estat entrevistats: Maria José de Lancastre, Richard Zenith, Jerónimo Pizarro, Perfecto Cuadrado, Manuela Nogueira, neboda del poeta, i Nicolau Dols.


Noticias