20 de Julio de 2022

Seleccionados12 professionales de circo para el proyecto ICCAR

El proyecto final se mostrará en el Teatre Principal de Palma el mes de mayo

La primera edició d'ICCAR, l'International Circus Centre for Artistic Research, conclou el procés de selecció dels participants que formaran part de l’edició 2022- 23 amb una elevada participació d’artistes professionals de 16 països. Dels candidats se n’han seleccionat  12, que era el nombre de participants prevists per tal d’oferir una formació i acompanyament de la màxima qualitat i obtenir llavors els millors resultats després d’aquesta experiència. La selecció ha tractat d’equilibrar la presència local i internacional, i la varietat de disciplines de circ, entre les quals es troben: la roda cyr, manipulació d’objecte, acrobàcies aèries – corda, verticals, o màstil.

ICCAR és un projecte europeu situat a Mallorca liderat per Circ Bover i Roberto Magro, que consisteix en una formació continuada del 3 d’octubre 2022 al 21 maig 2023, dirigida a artistes de circ professionals emergents amb un alt nivell artístic i tècnic, d’àmbit local i europeu. El programa està impartit per artistes-formadors de diferents països d’Europa, professionals de les arts en viu en actiu i de primer nivell. Entre els mestres internacionals de reconegut prestigi trobam a Jean-Michel Guy, Roberto Olivan o Peter Forman, qui liderarà juntament amb Roberto Magro, director artístic del projecte, el projecte final que es mostrarà al Teatre Principal de Palma al mes de maig.

Així mateix, la formació també compta amb professionals de les Illes Balears, per tal de fomentar així la connexió entre agents culturals locals i europeus. 

Amb ICCAR es vol implantar a Mallorca un projecte innovador de formació i recerca artística en circ que reuneixi artistes i creadors/es locals i internacionals tot essent la prefiguració de la creació d’un espai estable de suport i acompanyament a la creació, la recerca i la difusió del circ de creació. 

Les formacions es realitzaran a equipaments escènics de diferents municipis de Mallorca, a mode de projecte itinerant, que tendrà una presència i interacció amb el públic de diverses comarques de Mallorca, entre els quals hi seran: l’Auditori d’Alcúdia, el Centre Capvermell a Capdepera, el Teatre de Lloseta, l’Auditori de Peguera - Calvià, el C.IN.E. de Sineu i el Teatre Principal de Palma on es conclourà el projecte. Els equipaments seran les seus puntuals del projecte en la seva itinerància, d’aquesta  manera es generaran vincles entre creadors internacionals, equipaments locals i alhora una gran oportunitat de sensibilitzar al públic en els processos de creació de circ. 

ICCAR vol situar a Mallorca en el mapa europeu del circ actual com un territori creatiu, amb un projecte altament exigent i que aposta per l’excel·lència. 

Segons declaracions del director artístic d’ICCAR, Roberto Magro: “Avui dia la multidisciplinaritat és l'eix de la creació circense i Iccar es proposa com el primer espai de formació continuada a Europa per creadors/res que volen ampliar el seu coneixement pluridisciplinar.”

ICCAR és una iniciativa privada que compta ja amb el suport d’altres entitats a nivell europeu com CIRCUSNEXT, que ajudaran a fomentar la seva projecció a l’exterior i a nivell local els espais escènics en fan possible la seva execució mitjançant la cessió d’espais. Tot i així encara falta un llarg camí per fer per tal que les institucions locals i autonòmiques donin suport a projectes específics dedicats a la formació en l’àmbit de la cultura. Una necessitat que, a hores d’ara, no està coberta i que s’està oferint des de la iniciativa privada, per tal d’elevar la cultura del circ de les Illes a nivell europeu per tal de fomentar així la seva presència al mercat de les arts escèniques internacional. 


Noticias