13 de Junio de 2019

La Compañía Nacional de Danza tanca la 33 Temporada d’Òpera i Dansa amb Don Quijote

En un coreografia creada i dirigida per José Carlos Martínez

La Compañía Nacional de Danza posarà el punt i final a la 33 Temporada d’Òpera i Dansa del Teatre Principal amb el ballet Don Quijote, una creació de José Carlos Martínez, amb música de Ludwig Minkus, i que es va inspirar en les versions de Marius Petipa i Alexander Gorski.

Don Quijote es representarà a la Sala Gran el dissabte 15 de juny a les 20 hores i el diumenge 16 a las 19 hores i comptarà amb l’actuació de l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears, que en aquesta ocasió estarà dirigida per Manuel Coves.

Aquest Don Quijote, estrenat el desembre de 2015 al Teatro de la Zarzuela de Madrid, arriba ara al Teatre Principal de Palma avalat per l’èxit de crítica i de públic i per una trajectòria de quatre anys en gira.

Aquest espectacle coreogràfic ha estat presentat avui matí per Mònica Pérez, directora adjunta del Teatre Principal, que ha estat acompanyada per José Carlos Martínez, director de la Compañía Nacional de Danza i també responsable del muntatge, i per Manuel Coves, que estarà al front de la Simfònica de Balears.

Pérez ha recordat que la Compañía Nacional de Danza és “la institució estendard en la defensa de la dansa des del sector públic i sempre des de l’excel·lència” i ha destacat “la necessitat de que la CND tornés al Principal després del gran èxit que van tenir les funcions de la Carmen de Johan Inger fa dues temporades”.

Retorn al ballet clàssic

Amb Don Quijote, la Compañía Nacional de Danza ha tornat al ballet clàssic, absent durant 25 anys del seu repertori. Aquest retorn al ballet clàssic és una aposta personal de José Carlos Martínez que ara, precisament, tanca el seu període de 8 anys com a director de la companyia estatal de ballet. Martínez ho explica així: “Volia que la CND tornés al ballet clàssic i volia que ho fes amb un títol espanyol. Per això vaig optar per Don Quijote, però fent alguns retocs com accelerar alguns tempos i dotar-lo d’alguns matisos procedents de la meva formació francesa”. En qualsevol cas, la versió de Martínez està inspirada en bona part en la que el coreògraf francès Marius Petipa va fer per al teatre Bolshoi de Moscou.

No cal oblidar que la trajectòria professional de José Carlos Martínez està molt vinculada a França, on va ser ballarí estrella de l’Òpera de París i va ser nomenat comendador de les Arts i les Lletres, una de les màximes distincions en matèria cultural del país veí. 

Dansa espanyola

“Hi ha moltes versions de Don Quijote que sempre intenten apropar-se a la dansa espanyola, en la nostra versió hi ha dansa espanyola de veritat però sense abandonar el ballet clàssic”, ha precisat Martínez.

En aquesta ocasió, la versió de Don Quijote de José Carlos Martínez se centra més en els amors de Quiteria i Basilio, a pesar de que el pare d’ella, Lorenzo, vol casar-la amb el noble Camacho, que en les aventures del cavaller creat per Cervantes. Tot plegat apareix en la segona part de la novel·la.

Per la seva part, Manuel Coves ha subratllat la importància i alhora la dificultat de l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears a l’hora d’enfrontar-se a un ballet com Don Quijote. “Quan dirigeixes una òpera hi ha una connexió, un feedback amb els solistes. Formes un equip amb ells. Amb el ballet no és així, per això has de ser molt precís, és més complex, hi ha d’haver una garantia absoluta de confiança per als ballarins”, diu Coves, que té una àmplia experiència en dirigir ballets, i que ja va estar al front de l’OSIB amb el Carmen de la Compañía Nacional de Danza fa dos anys.

Cal afegir, que diverses escoles de dansa, així com alumnes del Conservatori, assistiran demà a l’assaig general de Don Quijote, una activitat que forma part del projecte pedagògic que la Compañía Nacional de Danza du a terme a diversos centres d’ensenyament.

Ver ficha del espectáculo

Noticias