Theater Great Hall

January

El mar: Visió d’uns nens que no l’han vist mai Xavier Bobés and Alberto Conejero

Season:

2022/2023

January, 22

6 p.m.

Duration

65 minutes

Languages

Català i castellà

Price

Between 8 and 25 euros

Recommended age

From 14 years

Aquesta és la història d’una promesa que no es va poder complir, la que va fer un mestre als seus alumnes. El mestre era Antoni Benaiges. Els alumnes eren els nens i nenes de l’escola rural de Bañuelos de Bureba, un poble de la província de Burgos. La promesa la va fer un dia d’hivern de l’any 1936. Els va prometre el mar.

L’any 1934 el jove mestre català Antoni Benaiges arriba a l’escola rural de Bañuelos de Bureba, un petit poble de Burgos. Pocs mesos després paga de la seva butxaca una empremta i un gramòfon. Des d’aquell mateix any, els nens i les nenes publiquen les seves emocions, somnis i pensaments. El mes de gener de 1936, els nens i les nenes publiquen El mar. Visión de unos niños que no lo han visto nunca. El quadern «conté, en format de vers, més que de prosa, les expressions dels escolars de com s’imaginen el mar, les seves pors i els seus somnis». El mestre els promet que aquell mateix estiu els portarà a Catalunya perquè coneguin el mar. El 25 de juliol de 1936 Benaiges és afusellat. La promesa del mestre ja no es podrà complir.

La peça –fruit de la nostra primera trobada com a creadors– proposa un dispositiu en el qual els objectes, el poema i el material documental conviuen sense jerarquies.

Xavier Bobés i Alberto Conejero,
autors i directors de l’espectacle

Producció del Teatre Nacional de Catalunya i Xavier Bobés


Principal Menut: Servei de ludoteca gratuït el diumenge 22. Amb el servei de ludoteca, les mares i els pares podran gaudir de la funció deixant els més menuts en mans de personal especialitzat. Es podrà reservar plaça al Principal Menut durant el procés de compra, tant a través de la web com a taquilla.Autoria
Xavier Bobés i Alberto Conejero

Direcció
Xavier Bobés i Alberto Conejero

Intèrprets
Xavier Bobés i Sergi Torrecilla

Dramatúrgia
Alberto Conejero, a partir de textos de les nenes i nens de l’escola de Bañuelos de Bureba, del seu mestre Antoni Benaiges, Marina Garcés i Alberto Conejero.

Espai escènic
Pep Aymerich 

Audiovisuals
Albert Coma 

Espai sonor
Julià Carboneras

Il·luminació
Jou Serra i Mario Andrés Gómez 

Disseny d’art
Anna Auquer

Assessorament documental i fotografies
Sergi Bernal 

Testimonis d'àudio
Documental El retratista d’Alberto Bougleux i de Sergi Bernal

Alumna en pràctiques de l’Escola Eòlia
Natàlia Jiménez 

Producció executiva
Imma Bové 

Amb la col·laboració de Martí Sales en la traducció dels textos al català.


Agraïments
Família Benaiges, Marina Garcés, Javier Iglesias, José Luis Bernaldo de Quirós, Elisa Rapado Jambrina, Carmen Agulló Díaz (Universitat de València), Salomó Marqués i Sureda (Universitat de Girona), Alejandro Pérez Olivares (Universidad de La Laguna), Santiago Vega Sombría (Universidad Complutense de Madrid), Escola Eòlia, Àngel Canyigueral i Susana Roman i a tot l’equip del TNC que ens ha acompanyat en tot el procés.#elmarTNC
Instagram
@albertoconejerolopez @sergitorrecilla @xavierbobes @teatrenacional
Twitter
@alberconejero @SergiTorrecilla @teatrenacional

#EmocionsEnViu
Facebook
Teatreprincipaldepalma
Instagram
teatreprincipal
Twitter
teatreprincipal
Share:

The press says