Oct. 27, 2020

La mort i la vida, protagonistes del cicle #Totssants

Amb "Els condemnats", de Porcel, i "Aquest país...", de Rigola

Aquest país no descobert que no deixa tornar de les seves fronteres cap dels seus viatgers, d’Àlex Rigola, i Els condemnats, de Baltasar Porcel, i són els dos espectacles que integren el cicle de #Totssants, que el Teatre Principal de Palma ha programat des del dijous 29 d’octubre fins el diumenge 1 de novembre.

Bel Busquets, vicepresidenta i consellera executiva de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, i Josep R. Cerdà, director del Teatre Principal, han presentat aquestes dues obres “que són complementàries” a l’hora de mostrar dues visions de la mort des de dues òptiques molt distintes, la de Porcel des d’una Mallorca pre-turística i en un àmbit familiar “que arriba a ofegar la llibertat individual” i la de Rigola des de la contemporaneïtat a través del diàleg d’un pare amb la seva filla que realment “és un cant a la vida”.

L’obra de Baltasar Porcel, en una producció d’El Somni i dirigida per Sergio Baos, es representarà a la Sala Petita el dijous 29 i el divendres 30 d’octubre, ambdues funcions a les 20 hores, i està representada per Catalina Florit, Carlos Llecha, Eva Barceló, Joan Manel Vadell i Xavi Núñez.

Els condemnats és una de les primeres peces literàries de Baltasar Porcel. Un Porcel que apostà per la literatura teatral en els seus inicis i que ho va fer seguint més la tradició dramatúrgica europea dels anys 50 que no la que havia llavors a Catalunya i Balears. Tot plegat va fer que el jove Porcel dramaturg no fos reconegut com si ho va ser el Porcel novel·lista posterior.

Es tracta d’una obra en clau de thriller que relata les vivències d’una família obligada a conviure durant la nit de Tots Sants a la Mallorca de principis dels seixanta del segle passat. El permanent toc de les campanes i una atmosfera crua i asfixiant posen al límit de la condició humana als personatges.

Aquest país no descobert que no deixa tornar de les seves fronteres cap dels seus viatgers, títol pres d’un vers del Hamlet de Shakespeare, es representarà a la Sala Gran el dissabte 31 d’octubre a les 20 hores i el diumenge 1 de novembre a les 18 hores. Neix d’una proposta de la Sala Beckett a Àlex Rigola de fer una obra de teatre sobre la mort i que aquest recull en aquest muntatge que “parlant de la mort acaba essent un cant a la vida”.

Josep Pujol i Andreu, Catedràtic d’Història de l’Economia, malalt d’un càncer, i pare de l’actriu Alba Pujol accedeix durant els seus tres últims mesos de sessió de quimioteràpia, a participar en unes entrevista amb el director Àlex Rigola. En aquestes converses parlen d’economia, història, filosofia, poesia, el seu passat, els seus gustos, les amistats, l’amor, la família... 

La pròpia Alba Pujol interpretant el paper real de filla i l’actor Pep Cruz, fent el paper de pare, traslladen les 25 hores de converses en una hora i quart de dramatúrgia sobre l’escenari durant la qual es parla de la mort però sobre tot de la vida perquè “de la mort sabem molt poc, quasi res, però del que sí sabem és de la vida i d’això parla aquesta obra”.


News