Nov. 18, 2020

Arriba "La gavina", de Txékhov, dirigida i adaptada per Àlex Rigola

En funció única i en streaming el divendres 20 de novembre

Poques setmanes després de l’aplaudit Aquest país no descobert que no deixa tornar de les seves fronteres cap dels seus viatgers, Àlex Rigola torna al Teatre Principal de Palma La gavina, el clàssic d’Anton Txékhov, que ell mateix ha dirigit i adaptat, i que es podrà veure en una única funció el divendres 20 de novembre a les 20 hores a la Sala Gran.

L’obra és una conversa entre tres actrius, dos actors i un dramaturg/director sobre els seus desitjos i el seu amor per el teatre interpretades per Nao Albet, Jordi Oriol, Xavi Sáez, Chantal Aimée, Melisa Salvatierra i Roser Vilajosana. Àlex Rigola es torna a endinsar en l’univers d’Anton Txékhov per convidar-nos a reflexionar sobre la pèrdua de direcció davant una realitat que ens arrossega cap als esdeveniments. L’angoixa vital és la gran protagonista d’aquesta peça, una versió íntima i despullada d’una de les grans obres de la dramatúrgia del segle XIX.

Sentiments com la insatisfacció, l’amor no correspost, la solitud o el temor a la vellesa turmenten uns personatges incapaços de comunicar-se entre ells; mancats de voluntat i ganes de modificar el curs dels esdeveniments i implicar-se activament en l’esdevenir de la societat. Una manera extraordinària de redescobrir Txékhov, i les misèries humanes.

"Txékhov fa un gran exercici de sinceritat i es posa en la carn de tots els personatges, per això ens hi sentim tots tan identificats", ha precisat Àlex Rigola, qui ha afegit: "Abans volia canviar el món, ara intento entendre'l en comptes d'anar directament a les barricades".

L'escenari de La gavina no s'obre tant com un espai on s'exposa una narració a l'ús sinó com  l'"àgora" que depassa la convenció teatral de la "quarta paret", un "degoteig de pensament i existencialisme" on els personatges es confonen amb els actors, la ficció amb la realitat. "Hi ha els mateixos conflictes i frases que en el text de Txékhov, però tractats de manera que els actors se'ls puguin fer seus i compartir. No són personatges sinó persones”, conclou el director i adaptador d’aquest text.

Cal recordar que la funció del dia també es podrà veure en streaming per aquelles persones que prefereixen no sortir de casa. A més, en acabar la representació se celebrarà un Principal Plus, un col·loqui obert al públic, dirigit pel periodista Rafa Gallego, amb la participació de tot l’equip artístic.


News