Nov. 27, 2020

Puja a escena "El combat del segle", la lluita de Jack Johnson contra el racisme

Les funcions són el dissabte 28 i el diumenge 29, i en streaming

El Teatre Principal estrenarà demà dissabte 28 de novembre, a les 20 hores El combat del segle, una obra de Denise Duncan, que també es podrà veure en el diumenge 29 a les 18 hores i en streaming.

El combat del segle és una coproducció del Teatre Principal de Palma, la Sala Beckett de Barcelona, el Grec 2020 Festival de Barcelona i el Centro Dramático Nacional, que encara el boxejador Jack Johnson, encarnat per l’actor mallorquí Armando Buika, i Jim Jeffries, interpretat per Àlex Brendemühl, en un duel sobre el racisme, les conseqüències de l’èxit, l’amor, la vida i el destí a partir de la història d’un boxejador que arriba a Barcelona a principis del segle passat. 

La fitxa artística del muntatge es completa amb la menorquina Queralt Albinyana, Andrea Ros, Yolanda Sikara i el també menorquí Marco Mezquida, que porta la direcció musical d’una banda que actua en directe els 80 minuts que dura l’obra. 

Denise Duncan va escriure l’obra de teatre a partir dels fets reals. Un boxejador americà arriba a la Barcelona del principi del segle XX. Es diu Jack Johnson i ha estat el primer afroamericà que s’ha proclamat campió mundial de pesos pesants.

Es va enfrontar a Jim Jeffries en l’anomenat “Combat del segle” i, contra tot pronòstic, el va guanyar, en una victòria al racisme. Ara bé, Johnson haurà de pagar un preu elevat pel seu triomf: una sentència injusta el fa abandonar el país. I encara que a Barcelona troba uns aires diferents, potser més lliures, a Jack Johnson el persegueixen els fantasmes del seu passat i el record del seu rival, Jim Jeffries.

La coproducció, que s’estrenà l’octubre a Barcelona i que viatjarà a Madrid l’abril de l’any que ve, ha estat presentada avui al Teatre Principal amb la presència d’Armando Buika, que va estar acompanyat per Josep R. Cerdà, director del Teatre Principal. Podeu veure la roda de premsa íntegra aquí.

Cerdà ha posat El combat del segle com a “model de producció entre institucions, donat que és una obra que dona veu a col·lectius habitualment silenciats. L’autora és una dona, negra i que escriu en català, i que tracta a més un tema com el racisme”.

El director del Teatre Principal destaca la forta presència illenca en aquesta coproducció: Armando Buika, Queralt Albinyana, Marco Mezquida i a més Guillem Gelabert, que signa el disseny d’il·luminació.

Per part seva, Armando Buika ha coincidit amb Cerdà en que “ha estat un encert donar veu als qui habitualment no tenen possibilitat d’expressar-se”. Buika, que és germà de la cantant Conxa Buika, té una llarga trajectòria com a intèrpret a Madrid però és la primera vegada que actua a Mallorca en un paper protagonista i la primera que ho fa en català essent un castellanoparlant habitual.

Sobre El combat del segle ha assegurat que “no és una obra sobre l’esport i sobre la boxa, sinó una obra que parla de superació personal, de racisme i també de feminisme”.

Cal recordar que en acabar la funció del dissabte, hi haurà un col·loqui amb la companyia que estarà moderat pel periodista Guillermo Esteban, i que la funció del diumenge 29 també podrà ser seguida per streaming.


News