Dec. 3, 2020

Estrenam "Una galaxia de luciérnagas", d’Aina Tur, sobre la violència a Sudamèrica

El divendres 4 a les 20h i en streaming, i el dissabte 5 a les 18 h, a la Sala Petita

La violenta experiència que va viure la dramaturga menorquina Aina Tur fa 20 anys en un viatge a Llatinoamèrica és el punt de partida de partida del monòleg Una galaxia de luciérnagas, que interpreta Anna Alarcón i que s’estrenarà a Mallorca demà divendres 4 de novembre a les 20 hores (també en streaming), amb una altra funció el dissabte 5 a les 18 hores.

Una galaxia de luciérnagas fa esment al diferent tracte que reben les persones per part del sistema judicial, policial i polític en funció del seu origen social o econòmic.

El juliol de 1998, quan només tenia 21, Aina Tur viatjà a un país de Llatinoamèrica (el país en concret no el vol desvetllar per motius de seguretat) per participar en un projecte de cooperació internacional amb altres ciutadans espanyols quan va patir un atracament violent.

Aquella experiència va suposar tot un canvi en la vida de l’autora, tant per la duresa de la situació que va viure com per les conseqüències que d’ella se’n derivaren, segons conta Aina Tur. Dies més tard pogué constatar que la procedència de quatre de les víctimes havia activat uns mecanismes que no s’haguessin activat per un habitant del país on es trobava.

Ara, vint-i-dos anys més tard, aquella vivència s’ha transformat en un monòleg teatral que arriba a escena per explicar tant la pròpia experiència traumàtica com per explicar els privilegis que suposa haver nascut en el primer món.

La peça és treball “d’autoficció on he treballat la memòria sensorial en els assajos però des de certa distància, ja que el personatge no està vivint els fets en el present teatral”, ha aclarit Aina Tur.

Josep R. Cerdà, durant la presentació de la coproducció s’ha referit al monòleg d’Aina Tur com “un text rodó que amb elements senzills com la paraula i el record ens fa viatjar cap a temes com la mort o la culpa, temes ben presents en la tragèdia universal”.

Una galaxia de luciérnagas és una coproducció del Teatre Principal de Palma amb el Teatre Principal de Maó, El Maldà, Fira Tàrrega i el Grec 2020 Festival de Barcelona, on s’hauria  d’haver estrenat el passat estiu, una estrena que va ser suspesa a causa de la pandèmia.

Ara arriba al Teatre Principal de Palma després de haver-se vist al festival Temporada Alta de Girona el passat octubre i abans de viatjar al Principal de Maó la setmana que ve.

Cal recordar que la funció de demà divendres també es podrà veure per streaming a través del web www.teatreprincipal.com i que en acabar la representació hi haurà un col·loqui amb tot l’equip artístic.

Una galaxia de luciérnagas ha estat editat per l’editorial La Vorágine de Barcelona en una edició en qual ha participat el Teatre Principal de Palma i que en uns dies arribarà a les llibreries.News