Dec. 14, 2022

La companyia Sa Boira porta Calderón ¿enamorado? al Teatre Principal

Dirigida per Bernat Pujol, es representarà dijous 15, 20 h, a la Sala Gran

El Teatre Principal de Palma acollirà demà dijous, a les 20 hores, el muntatge teatral Calderón ¿enamorado?, original de José M. Ruano de la Haya, a càrrec de la companyia teatral Sa Boira, amb direcció de Bernat Pujol.

Sa Boira és la companyia vinculada a la delegació territorial l’ONCE a les Illes Balears i bona part de les actrius i actors pateixen dificultats en la visió o, com en el cas de set d’ells, ceguera total.

La funció de Calderón ¿enamorado? s’ha presentat avui dematí al Teatre Principal per Marta Ferré, adjunta a la direcció, en un acte en el qual també ha intervingut Alejandra Luque, cap de Serveis Socials de ONCE a Balears; Bernat Pujol, director de Sa Boira; Santi Muñoz, l’actor invident que interpreta a Calderón a l’obra; i Maria Llobera, l’actriu més veterana de la companyia, que porta ja 35 anys sobre els escenaris.

Marta Ferré ha recordat la trajectòria de Sa Boira al llarg dels 35 anys d’existència i el compromís del Teatre Principal que acull anualment l’actuació de la companyia pràcticament des de la seva creació, amb l’excepció dels anys de 2001 a 2007 quan l’edifici va estar tancat per obres.

Ferré també ha fet esment a l’esforç que s’ha fet des del Teatre Principal per apropar el fet escènic a tota la societat, en especial a aquelles persones amb discapacitat visuals i sonores. Així, el Principal disposa per determinades funcions sobretítols per a persones sordes i bucles magnètics que permeten amplificar el so; també disposa d’audiodescripcions per a persones cegues.

A Calderón ¿enamorado? s’usen 12 peces poc conegudes de Calderón de la Barca i seguint l'estructura de les seves comèdies d'embolics i gràcies a l'aportació del professor Ruano de la Haza, descobrim el gran secret de Calderón: els seus amors juvenils, que fins avui no coneixíem; la història de mentides, embolics, follies i gelosies; l'atracció cap a Doña Ana i la gran passió cap a Flérida; les seves equivocacions; poesia; i el seu humor... I l'explicació de per què va escriure tantes comèdies on hi surten dones enamorades de galants valents que patien gelosies i sospites, de les quals Calderón en feia burla.News