May 24, 2023

El Principal presenta la temporada 23-24

Entre setembre i gener, la històrica sala acollirà 49 espectacles

El Teatre Principal de Palma ha presentat avui matí la nova temporada 2023-2024 corresponent al període comprès entre setembre i gener. Durant aquests cinc mesos, la Sala Gran i la Sala Petita acolliran fins a quaranta-nou espectacles de dansa, teatre, teatre familiar, cinema, música i òpera.

La nova programació ha estat presentada per Bel Busquets, vicepresidenta del Consell de Mallorca i consellera executiva de Cultura, Patrimoni i Política lingüística, i Josep R. Cerdà, director del Teatre Principal, en un acte que han comptat amb la presència de bona part dels protagonistes dels espectacles.

Durant la presentació de la temporada, Busquets ha destacat la feina feta per l’actual direcció del Teatre Principal i, en especial, la tasca desplegada en les produccions pròpies el que “ha consolidat el Teatre Principal com el centre d’arts escèniques de Mallorca i “la creació d’una xarxa cultural gràcies a les relacions entre els teatres de Mallorca, els de les altres illes i els de la península”.

Josep R. Cerdà ha explicat que “deixar preparada la programació de la temporada vinent és un exercici de responsabilitat ja que dona seguretat als professionals de la cultura” davant un eventual canvi en la direcció del Teatre Principal després de les eleccions del 28 de maig.

Cerdà ha destacat que “aquesta nova programació compta amb l’aprovació del patronat de la Fundació Teatre Principal, que se celebrà el passat 10 de maig, i que no registrà cap vot en contra”.

Durant el segon semestre de 2023, el Teatre Principal acollirà quatre espectacles de dansa començant per Para cuatro jinetes, que obrirà temporada el 14 de setembre, una coproducció amb la companyia  Mucha Muchacha i Teatros del Canal de Madrid.

 Seguirà A Beginning_expanded version, d’Aurora Bauzà i Pere Jou, coproducció amb l’Auditori, Centre Chorégraphique National d’Orleans (França). Aquest muntatge s’estrenarà al Festival Grec de Barcelona, amb la participació del Cor Juvenil del Teatre Principal. Arribarà a la Sala Gran el 12 d’octubre.

El 4 i 5 de novembre, en el marc del XXV Festival de Poesia de la Mediterrània,  arribarà la nova obra de Mal Pelo, Double infinite, una producció del Principal amb el Teatre Nacional de Catalunya, Grec Festival de Barcelona, Théâtre de la Ville de Paris i Temporada Alta.

Afrikan Party, del coreògraf Oulouy i Africa Moment, un espectacle de dansa africana fusionada amb dansa contemporània, es representarà el 1 de desembre.

La temporada teatral començarà el 16 i 17 de setembre amb la reposició de la producció pròpia Reis del món de Sebastià Alzamora, el gran èxit d’aquesta temporada que compta amb dramatúrgia de Josep M. Miró i direcció de José Martret.

El cos més bonic que s’haurà trobat mai en aquest lloc de Josep Maria Miró i interpretat per Pere Arquillué és un muntatge que ha obtingut premi de la Crítica a millor text i a millor actor principal. A la Sala Gran el dia 1 d’octubre.

El 6 i 7 d’octubre, s’estrenarà El gran manicomi, nova coproducció amb Estudi Zero sobre la poesia d’Antonina Canyelles. La posibilidad de la ternura de Marco Layera i Carolina de la Maza és un muntatge sobre el patriarcat, protagonitzat per adolescents, que arriba de Xile i que estarà en cartell els dies 9 i 10 d’octubre.

Un dels plats forts de la temporada serà el Romeo y Julieta que protagonitzen Ana Belén i José Luis Gómez i traslladen la tragèdia de Shakespeare de l’adolescència a la tercera edat. Serà el 14 i 15 d’octubre.

Una nova coproducció, en aquest cas amb Hermanas Picohueso i Teatro Bruma de Xile és Dama dictadura de l’autora Lluki Portas, resident a l’Espai El Tub la temporada 2022 i que veurem a la Sala Petita el 20, 21 i 22 d’octubre. 

La següent cita teatral serà el 22 d’octubre amb FitzRoy de Jordi Galceran i Sergi Belbel, una activitat en el marc del Festival de Cinema de Muntanya. Una setmana després, el 29 d’octubre, tindrà lloc Slam de dramatúrgia, amb l’Associació de dramaturgues i dramaturgs de les Illes Balears.

Una altra de les fites de la temporada serà aquest diumenge 29 d’octubre amb La voluntad de creer Pablo Messiez, Premi Max 2023 a millor espectacle teatral. 

El proceso, basat en la novel·la de Franz Kafka, amb Carlos Hipólito (31 d’octubre) i La plaça del diamant (9 de desembre) de Mercè Rodoreda en una coproducció del TNC i Festival Grec seran dos dels clàssics literaris que ocuparan la Sala Gran

El silenci, coproducció del Teatre Principal amb Marina Collado serà el 17, 18 i 19 de novembre, i és el segon text de l’autora de Coloma.

 Coraje de madre és una coproducció del Teatre Principal amb Ur Teatro i Teatro de la Abadía de Madrid, que ha fet temporada a la capital d’Espanya amb gran èxit. El text es de George Tabori i la direcció, d’Helena Pimenta. A Palma, el 13 de gener.

I Barba-rossa, coproducció amb La Trup i Teatre Principal de Maó, tancarà la temporada teatral els dies 26 i 27 de gener. Es tracta de l’ adaptació teatral de la novel·la de Joan Pons.

La música serà una de les apostes fortes del Teatre Principal per la propera temporada. Començarà el 21 de setembre amb Israel Fernández dins el Mallorca Live Festival.

L’OSIB oferirà diversos concerts al llarg de la temporada com el dedicat a les bandes sonores del cinema (27 de setembre) o l’homenatge al guitarrista Gabriel Estarellas (11 de gener).

El cicle de concerts Els Principals d’IB3 amplia l’oferta amb Marala (30 de setembre), Victoria Lerma (3 d’octubre),  Mon Joan Tiquat (24 d’octubre), Magalí Sare (7 de novembre) i Xanguito (10 de desembre).

L’Acadèmia 1830 dirigida per Fernando Marina oferirà el concert Les altres músiques del segle XX: Copland, Piazzolla i Laia Vallés el 30 de novembre.

Luis Alberto Segura L.A. tancarà la gira Heavenly Hell el 2 de desembre.

El Teatre Principal també acollirà concert de prestigiosos festivals de jazz com el de Tutu Poane d’Alternatilla Jazz, el 5 de desembre, i l’Homenatge a Tete Montoliu el 15 de desembre dins Jazz Voyeur Festival. 

Gran MAR-ones irisen de Maties Far dins L’Encontre de Compositors, que  arriba a la 44 edició, serà el 16 de desembre i el 22 de desembre el Teatre Principal acollirà el concert participatiu dedicat a  El Messies de Händel.

 El espectacles familiars també tendran una ampla representació amb HOP! Històries d’Objectes Perduts de Viu el Teatre els dies 11 i 12 de novembre; Las cuatro estaciones… ya no son lo que eran de Teatro Che y Moche els dies 27 i 28 de desembre; Peter Pan,  el clàssic de J.M. Barrie, el 3 i 4 de gener; i Suspensión de la compañía Circo Nueveuno el 30 de desembre.

La  XXXVIII Temporada d’Òpera començarà el 24 i 26 de novembre amb Il trittico, la trilogia de Puccini Il tabarro, Suor Angelica i Gianni Schicchi, per primera vegada en versió íntegra al Teatre Principal.

Durant la presentació de la nova temporada, Bel Busquets també ha donat dades sobre espectadors i espectacles dels darrers quatres anys. Així cal destacar que durant la temporada 2019/2020 es varen programar 74 espectacles (més 19 que se suspengueren per la pandèmia) i el Teatre Principal va tenir 34.778 espectadors. A la temporada 2020/2021, el Principal va acollir 88 espectacles amb 28.480 espectadors (cal recordar que hi va haver restriccions d’aforament). A la temporada 2021/2022, el Teatre Principal va tenir 101 espectacles amb 41.402 espectadors; i a la present temporada s’han fet 126 espectacles amb 40.148 espectadors (a 30 d’abril).News