Sept. 21, 2023

Els premis Enderrock tornen el 20 d'octubre al Principal

Premi d'Honor per a Els Valldemossa

El Teatre Principal de Palma acollirà la gala de la sisena edició dels premis Enderrock de la música balear, que se celebrarà el divendres, 20 d’octubre a la sala pública. Com cada any, la festa de la música balear reconeixerà els millors artistes, discos i cançons, segons el públic i la crítica, i presentarà en directe les novetats de la propera temporada. La iniciativa és una aposta impulsada pel Grup Enderrock, amb el suport del Consell de Mallorca. 

Aquest dijous s’han donat a conèixer els guardonats amb premis especials: Els Valldemossa rebran el guardó d’Honor; Joan Company, el premi a la Trajectòria i Miquel Jaume el distintiu a la Personalitat. A més, Enderrock ha escollit la llista dels 25 millors discos balears segons la crítica, votats per una trentena de periodistes musicals balears i catalans. La revista especial dels guardons balears també dóna a conèixer els 33 finalistes de les votacions populars abans d’iniciar la segona fase de votacions, que va del 21 de setembre al 8 d’octubre.

La presentació dels premis ha comptat amb la presència i el suport del director insular de Cultura del Consell de Mallorca, Guillem Ginard, el director general de Música i Arts Escèniques de l’Ajuntament de Palma, Rafel Brunet, la gerent de l’Obra Cultural Balear, Xisca Niell, i el director editorial del Grup Enderrock, Lluís Gendrau.

Guillem Ginard ha destacat en la seva intervenció que "aquests premis reconeixen trajectòries, però també són el present de la música"; i ha afegit que "les institucions ens hem de coordinar per donar suport i sortida als artistes balears". Per la seva banda, Lluís Gendrau ha donat a conéixer els noms dels diferents premiats i ha volgut destacar l'èxit de la participació popular, que enguany s'ha duplicat, i ha destacat que "hi ha molta presència femenina, amb dones que lideren aquesta revolució musical". El director editorial del Grup Enderrock ha afegit que ",és enllà de qui guanyi o no, els premis han de servir com un gran aparador de l'escena musical balear; una escena que no ha parat d'augmentar". Per la seva banda, Xisca Niell ha agraït la feina de les diferents persones que fan creació musical i ha destacat "la importància que, dins d'un panorama complicat, es canti en català, s'ocupin espais i es creïn referents per a la gent jove que contribueixin a donar prestigi a la llengua". En la mateixa línia s'ha manifestat Rafel Brunet qui ha dit que "cantar en la teva llengua és important i és important tenir gent que obri el camí".

Els candidats dels VI Premis Enderrock 2023 són tots els discos d’artistes de les Illes Balears editats al llarg del darrer any en qualsevol format, des del setembre del 2022 a l’agost de 2023, en les sis categories de pop-rock, músiques urbanes, cançó d’autor, folk, jazz i clàssica.

La producció musical d’artistes de les Illes Balears en llengua catalana, i també de projectes instrumentals, no ha aturat d’augmentar al llarg dels darrers anys i ha passat des dels 90 discos anuals que es publicàven el 2015 als 130 que se n’han editat el 2022, en tots els estils i tant en format físic com digital. Cal destacar que en tan sols cinc anys s’ha registrat un considerable increment del 44%, mentre que el creixement respecte a l’any anterior ha suposat un 9% més de produccions.



News