July 6, 2024

El Teatre Principal recorda Xesc Forteza amb una placa a la Sala de Tertúlies

Avui es compleixen 25 anys de la mort de l’actor, director i dramaturg

El Teatre Principal de Palma ha instal·lat una placa en record de l’actor Xesc Forteza a la Sala de Tertúlies, just avui, 6 de juliol, quan es compleixen 25 anys del traspàs del recordat dramaturg, actor i director mallorquí.

Aquest acte ha comptat amb l’assistència del president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, així com de la vicepresidenta i consellera de Cultura i Patrimoni del Consell, Antònia Roca, així com bona part del patronat de la Fundació Teatre Principal de Palma. 

També hi ha assistit nombrosos membres del sector de les arts escèniques i alguns del que compartiren escenari amb Forteza com Joan Bibiloni, Pere Mascaró, Joan Carles Bestard, Joan Monse o Joan Bonet.

El president Galmés ha destacat que “Xesc Forteza és una figura clau en les arts escèniques de Mallorca que va transcendir més enllà de la nostra terra” i ha explicat que, “amb aquest gest senzill, es vol reconèixer la petjada inesborrable que va deixar l’actor i dramaturg”. Galmés també ha anunciat un gran homenatge a Xesc Forteza el proper 4 d'octubre en el marc de Fira B.

Francesc Forteza Forteza, més conegut pel seu nom artístic de Xesc Forteza, va néixer el 1926 i de ben petit ja va pujar als escenaris en funcions escolars. El 1947 va entrar a la companyia Artis on hi treballà fins que el 1967 funda la seva pròpia companyia amb la qual estrena una cinquantena de muntatges, amb alguns títols mítics com Majórica o Es viatge del tio capellà, entre molts d’altres. A partir d’aquí seguí una carrera meteòrica fins a convertir-se en un dels actors i dramaturgs més populars del segle XX a Mallorca. 

Però la seva carrera no es limità a estrenar comèdia i vodevils amb la seva companyia. Amb Els Valldemossa i Margaluz va fer gira per nombrosos països europeus com Dinamarca, Alemanya, Anglaterra, Islàndia... També protagonitzà L’Avar, de Molière (1987), en un muntatge del Centre Dramàtic de les Illes Balears, o La gran il·lusió, del Centre Dramàtic de la Generalitat de Catalunya, una obra que va estar en cartellera més de cent dies al Teatre Romea de Barcelona.News