May 23, 2019

La Compañía Nacional de Teatro Clásico torna al Principal amb El castigo sin venganza de Lope


El muntatge compta amb un repartiment de luxe encapçalat   per Joaquín Notario, Rafa Castejón i Beatriz Argüello


El Teatre Principal acollirà el divendres 24 i el dissabte 25 el muntatge teatral El castigo sin venganza, de Lope de Vega, en una posada en escena de la Compañía Nacional de Teatro Clásico.

El director del Teatre Principal, Carlos Forteza, ha presentat avui en roda de premsa aquesta nova proposta, la darrera de la temporada teatral, acompanyat de dos dels actors protagonistes, Joaquín Notario i Rafa Castejón.

Forteza ha destacat la fortalesa de l’obra de Lope de Vega i en especial la feina de la directora del muntatge, Helena Pimenta. El castigo sin venganza és “una de les darreres obres de Lope, de seva maduresa, en la qual es reflexiona entre avantposar el deure a l’amor”.

El director del Teatre Principal ha reivindicat la feina i el talent que congrega la Compañía Nacional de Teatro Clásico i ha assegurat que “cent minuts de Lope de Vega no són comparables” amb tota la darrera temporada de Juego de Tronos.

Amors prohibits


El castigo sin venganza és una obra teatral en forma de tragèdia que narra la història d’amor prohibit entre el comte Federico i Casandra, l’esposa del seu pare. El duc de Ferrara, pare de Federico, voldrà venjar-se després d’aquest atac al seu propi honor. Una obra magistral que reflexiona sobre temes cabdals com l’honor, el desig de poder, la justícia o l’amor i que està ambientada en la Itàlia de finals del quattrocento.

La història dibuixa un drama d’honor conjugal on els personatges semblen atrapats dins una tela d’aranya, dins un palau on tot són murmuris, jocs de miralls i secrets. La bellesa dels versos de Lope de Vega s’alia així amb la rudesa dels conflictes i les difícils situacions que l’obra planteja.
 
La directora d’escena i dramaturga, Helena Pimenta, Premi Nacional de Teatre (1993), porta als escenaris el mestratge líric de Lope de Vega amb un ritme dinàmic, gairebé cinematogràfic, on les escenes s’entrellacen de manera equilibrada fet que posa de manifest el seu domini teatral.

Lola Baldrich, Beatriz Arguello, Joaquín Notario, Rafa Castejón, Nuria Gallardo, Javier Collado, Alejandro Pau, Fernando Trujillo i Íñigo Álvarez de Lara formen part del repartiment d’aquesta proposta de la Compañía Nacional de Teatro Clásico, que ha estat adaptada per Álvaro Tato i ha comptat amb les directrius coreogràfiques de Nuria Castejón i l’assessor de vers Vicente Fuentes.

Equilibri en la direcció

Joaquín Notario, que interpreta al duc de Ferrara, ha parlat de la seva experiència i ha dit que abordar aquest personatge li ha suposat “comprovar els límits de la supèrbia i del poder d’un home que acaba sacrificant allò que més estima per defensar el seu honor”. Notario ha parlat també de la posada en escena, “hi ha una plasticitat fantàstica. El muntatge escènic il·lustra perfectament la trama de l’acció, amb aquest castell sense parets ni murs”. L’actor, amb anys i anys de recorregut dins el teatre clàssic, ha lloat la direcció d’Helena  Pimenta “que ha sabut fer un molt bon balanç entre els temes de l’amor i el deure i ha sabut mantenir l’equilibri en l’evolució dels personatges fins el darrer moment de la funció”.

Rafa Castejón, encarna al fill del duc, el jove Federico, que s’enamora inevitablement de la seva madastra Casandra, sense ser conscient de fins a quin punt aquesta decisió determinarà el seu avenir. Castejón ha descrit el seu personatge de “hamletià” ja que s’enfronta al poder i al seu propi desig. “En Shakespeare el poder sempre està lligat a la compassió. En aquest cas no hi ha lloc per a la compassió, segurament perquè Lope De Vega volia fer un especial incís sobre aquesta qüestió”, ha dit.

L’obra es va estrenar al Teatro de la Comedia de Madrid el 21 de novembre de 2018, amb un gran èxit d’acollida i de crítica, més de trenta-tres mil espectadors només a la capital espanyols. L’exitosa gira ha portat el muntatge de Pimenta a teatres de Las Palmas, Zaragoza, A Coruña, Santander, Almagro, Valladolid, Logronyo i Córdoba. És tal l’èxit obtingut que la Compañía Nacional de Teatro Clásico reposarà aquest títol la propera temporada.

El primer text de El castigo sin venganza va ser escrit per Lope de Vega l’any 1631. És per tant una obra de maduresa que coincideix amb un dels millors moments del dramaturg a nivell creatiu. Aquesta és l’última obra que va deixar escrita per a ser duta a escena i un dels pocs textos que el mateix autor va qualificar de tragèdia.

Es tracta de l’adaptació d’una novel·la de Mateo Bandello, autor italià que es va inspirar en un esdeveniment real succeït en l’època del Renaixement a Itàlia. Lope de Vega pren el tema per reconstruir una tragèdia a l’estil espanyol.


See show card

News