Theater Great Hall

November

La respiración

Alfredo Sanzol

Season:

2017/2018

November, 04

8 p.m.

Duration

95 minutes

Languages

Spanish

Price

from 8 to 25 euros

Alfredo Sanzol is one of our most inspired authors/directors. Over the last few years his theatre has been deeply grounded in confession. The death of his father gave rise to La calma mágica. Another trauma lies behind La respiración: the break up with his partner of 15 years, which left him downcast. Writing and directing this work was a catharsis that allowed him to get his breath back. Far from flooding us with a tear-filled drama, Sanzol makes the most of this situation in order to become stronger and give us a life-giving and optimistic message, as well as offering us a revealing portrait of relationships in our era. Thanks to Sanzol, pain will no longer prevent us from breathing, the first step needed in order to overcome any adversity.

A production by the Teatro de la Abadía and Lazona.

Author and director

Alfredo Sanzol

Cast

Rosario Pardo, José Ramón Iglesias, Nuria Mencía, Pietro Olivera, Martiño Rivas i Camila Viyuela

Scenography and Custom Designer

Alejandro Andújar

Music

Fernando Velázquez

Author and director

Alfredo Sanzol

Cast

Rosario Pardo, José Ramón Iglesias, Nuria Mencía, Pietro Olivera, Martiño Rivas i Camila Viyuela

Scenography and Custom Designer

Alejandro Andújar

Music

Fernando Velázquez

Alfredo Sanzol (Madrid,1972) és llicenciat en Dret per la Universitat de Navarra i en direcció d'escena per la Real Escola Superior d'Art dramàtic. Forma part de de l'Associació de Directors d'Escena d'Espanya i de la Societat General d'Autors. En 1999 crea la companyia Produccions del Callao i en 2000 dirigeix i escriu Carrusel Palace, espectacle guanyador de la Marató de Teatre Breu de la Comunitat de Madrid. Entre les seves produccions més destacades es troben La Respiración (2016), per la qual ha rebut el Premi Nacional de Literatura 2017 en la modalitat de Literatura Dramàtica, La Calma Mágica (2014), Esperando a Godot (2013) i Sí, però no lo soy (2008). 

Sanzol ha rebut en tres ocasions el Premi Max de les Arts Escèniques. En 2011 en la categoria de Millor Autor Teatral en Català o Valencià per Delicades, i en 2012 i 2013 en la categoria de Millor Autor Teatral en Castellà per Días estupendos i per En la Luna, respectivament. En 2012 va rebre el Premi Ceres al Millor Autor Teatral per En la Luna

 

Share:

The press says