Jan. 18, 2023

L'univers poètic d'El mar, de Bobés i Conejero, arriba al Teatre Principal

L'obra es representarà a la Sala Gran el proper diumenge a les 18 hores

La Sala Gran del Teatre Principal de Palma acollirà el diumenge 22 de gener, a les 18 hores, l'espectacle titulat El mar. Visio d'uns nens que no l'han vist mai. La peça és fruit de la primera trobada com a creadors de Xavier Bobés i Alberto Conejero (Premi Nacional de literatura dramàtica 2019). Els seus autors proposen un dispositiu on els objectes, el poema i el material documental conviuen sense jerarquies.

Bobés i Conejero han comptat amb la col·laboració de Patricio Redondo i Marina Garcés i l'assessorament de nombrosos especialistes i historiadors, començant pel documentalista Sergi Bernal, que va ser el primer a reconstruir el trencaclosques a partir del que es coneixia dels fets reals.

L'obra narra la història d'una promesa que no es va poder complir; la que va fer un jove mestre als seus alumnes. Es deia Antoni Benaiges i era català. Els deixebles eren els nens i nenes de l'escola rural de Bañuelos de Bureba, un poble de la província de Burgos. La promesa la va fer un dia d'hivern del 1936. Els va prometre el mar.

Benaiges havia arribat a aquest col·legi dos anys abans i de seguida va pagar de la seva butxaca una impremta i un gramòfon. A partir de llavors, els nens expressen en aquests mitjans les seves emocions, somnis i pensaments.

Al gener de 1936, editen una petita publicació El mar. Visió d'uns nens que no ho han vist mai. El quadern conté, en format de vers, més que de prosa, les expressions dels escolars de com s'imaginen el mar, les pors i els anhels. El mestre els va prometre que aquell mateix estiu els portaria al seu poble –Mont-roig del Camp, a Tarragona– perquè coneguessin el mar. Però el 25 de juliol, una setmana després de l'esclat de la Guerra Civil, Benaiges va ser afusellat pels nacionals.

L'obra està interpretada pel mateix Xavier Bobés i Sergi Torrecilla i compta amb l'espai escènic de Pep Aymerich, l'espai sonor de Julia Carboneras i els audiovisuals d'Albert Coma.

Des de la seva estrena al Teatre Nacional de Catalunya el febrer del 2022, El mar: Visió d'uns nens que no l'han vist mai ha fet escala a nombrosos teatres espanyols on ha rebut els beneplàcits de crítica i públic.

See show card

News